Ramat Nedir?

Kuyumcu atölyelerinde altın, gümüş gibi değerli madenlerin işlenmesi esnasında kopan parçacıklar ortama dağılır. Bunların bir kısmı yere düşerek toza, su gibi başka maddelere karışır, bir kısmı da elbiseye, vücuda yapışır, bir kısmı da makinede kalır. İşte içinde değerli maden bulunan bu toz, çökelti gibi artıklar ramat olarak adlandırılır.

 

Ramatçılık

Ramatın bir takım işlemlerden geçirilerek arıtılması ve içindeki altın, gümüş gibi değerli madenlerin geri kazanılması işidir.

 

Ramatın Toplanması

* Yere dökülen parçacıkların ayakkabıya yapışarak dışarı çıkmasını önlemek için atölyenin zeminine demir ya da plastik ızgaralar döşenir. Süpürülerek toplanır. Yer ramatlarının elektrikli süpürge ile haftada en az bir defa toplanması daha fazla ramat alınmasını sağlar.

* Cila makinelerinin yanında en az iki adet kova bulunmalıdır. Çalışanlar tezgahtan kalkarken ellerini önce sabunlu suyla, sonra da duru su ile yıkamalıdır. Bu işlemle kovalarda biriken sular bir varile doldurulur ve sabunlu su asitlendirilerek sabunu kestirilir ve şap veya poli ile çökertilir. Çökertilen su berrak olduktan sonra, varilin içindeki suyun berrak olan bölümü atılarak alttaki çökelti biriktirilir.

* Cila makinelerinde biriken ramat süpürülerek ve filtre torbası değiştirilerek biriktirilir.

 

Ramat Yöntemleri

Günümüz ramatçılığında birkaç geri dönüşüm tekniği kullanılmaktadır, kısaca bunlar:

1. Kal Yöntemi ( Kurşunla Eritme ) :
Mürdesenk tipi sarı toz şeklindeki kurşunla eritme metodudur. Eritilecek olan altın ramatına belli oranlarda kurşun, boraks, karbonat v.s… gibi maddeler eklenerek 100 kg. potalarda eritilerek külçe haline getirilir. Daha sonra ise ateşleme ve oksijenle soy olmayan metaller ayrıştırılır.

2. Kimyasal Yöntem ( Aqua Regia ) :
İşlenecek olan ramat kral suyu denilen bir asit bileşiğinde ( 1 Nitrik 3 Hidroklorik Asit Bileşiği ) kaynatılır. Daha sonra çeşitli redüksiyon ajanları ile sabitlenir. Hızlı, çok güvenli, maliyeti düşük bir yöntemdir. 0.995 milyem saflığında altın elde edilir. Yüksek verim için en uygun yöntemdir.

3. Wohlwill Elektrolitik Yöntemi :
Altın iyonlarını anot ve katotla toplama işidir. Sağlıklı olabilmesi için uygulamanın 3 ila 4 gün yapılması gerekmektedir. 0.999 saflığında altın elde edilir.

4. Siyanür Yöntemi :
Sodyum siyanid asit tuzu ile yapılan işlemdir. İşlenecek ramat özel kazanlarda altınla reaksiyona sokularak kompleks bir bileşik haline getirilmeye çalışılır. 4Au + 8NaCN + 2H2O + O2 ? 4NaAu(CN)2 + 4NaOH Kompleks bileşikteki altın metalik çinko ile çöktürülür: 2Na + 2Au(CN)2 + Zn ? 2Au + Na2Zn(CN)4 Bu çökeltideki altın ve gümüş dışındaki maddeler, Kal metoduyla alınır. Gümüş de nitrik ve sülfürik asit etkisiyle çözülerek geriye saf altın kalır.

5. Eritme Yöntemi :
Uygun olan ramatın yakıldıktan sonra içine çeşitli kimyasal maddeler eklenerek yüksek ısılara ulaşabilen elektrikli ocaklarda eritme işlemidir. Son dönemde çıkmış olmasına rağmen iyi sonuçlar alınmadığı için pek tercih edilmez. Altın çalışılan milyemle aynı çıkar.

6. Civa Yöntemi( Amalgam ) :
Altın cevherleri, "metalik altın ihtiva eden cevherler" ve "bileşikleri halinde altın ihtiva eden cevherler" olarak sınıflandırılır. Metalik altın içeren cevherlerden altın elde etmek için altın içeren küçük kuvars parçaları öğütme değirmenlerinde hamur haline getirilir. Bu hamur içinde altın tanecikleri kolloidal halde dağılır. Kısaca ramat'a civa eklenir ve daha sonra bu amalgam hale getirilir. Civa tüm soy metalleri eritir. Isı yardımı ile damıtılan civa ramattan ayrıştırılır. Bu yöntemle yüksek verim elde edilir. Fakat insan sağlığına en çok zarar veren metod olarakta literatüre geçmiştir.

7. Miller Yöntemi :
1867 yılında miller adlı bir bilim adamı tarafından bulunmuştur. Eski bir yöntemdir. 5. maddedeki gibi eritilme işlemi yapılır. Daha sonra ana metallerin ve gümüşün klorür halinde cürufa atılarak çıkarılması, için tekrardan eritilen ramat külçesine klorin gazı püskürtülür. Bu işlemle 0.995 saflığında altın elde edilir. Fakat klorin gazı Afazla risk içerdiğinden bu teknik uygulanmaz.

Yer Ramatlık Çeşitleri ve Fiyatları

Alex Makina olarak siz değerli müşterilerimiz için uzun yıllardır hizmet vermekteyiz. Yerli ve yabancı birçok kuyum üreticisinin ihtiyacına uygun olarak hizmet sunan firmamız her geçen gün bünyesine yeni ve son teknoloji ile donatılmış makinaları katarak uzman kadrosu ile sizlere en iyi hizmeti sunmak için çalışmaya devam etmektedir. Üreticilerimizin her birinin makina, ekipman ve sarf malzeme ihtiyaçlarını hızlı ve kısa bir süre içinde karşılamaktayız. Sektörün kalbinin attığı Çemberlitaş İVP de bulunan mağazalarımız ile siz değerli müşterilerimize hizmet vermeye devam etmekteyiz.

Firmamız dünyanın önde gelen markalarının Türkiye Distribütörü olma görevini uzun yıllardır başarı ile devam ettirmektedir. Piyasada bulunan muadilleri ile karşılaştırılmaları yapılan markaların ürünleri ileri teknoloji, verimli kullanım ve fiyat performans kriterlerimizi karşılamak koşuluyla firma çatımız altına alınmakta ve siz değerli müşterilerimize sunulmaktadır. Ayrıca firmamız tüm bunların yanı sıra Avrupa Birliği Kalite Standartları altında pek çok cihazın üretimini yapmaktadır. Kendi ürettim tesislerimizde uzman ekibimiz ile titizlik ile üretilen her ürünümüz dünyanın farklı bölgelerinde bulunan kuyum üreticilerine hızlı bir şekilde ulaştırılmaktadır. Alex Makina internet sayfasında aradığınız yer ramatlık çeşitleri ve fiyatlarını bulabilir, size özel fiyatlardan hemen sipariş verebilirsiniz. İsterseniz de iletişim numaralarımızdan firmamızı arayarak müşteri temsilcilerimizden detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz.

Yer Ramatlıkları Nedir?

Kuyum sektöründe atölyelerde kullanılan ve olmazsa olmaz ürünlerden biri de tabi ki yer ramatlıklarıdır. Yer ramatlıkları, altın tozu ya da parçacıklarının işlemler sırasında ayakkabı tabanına yapışmaması ve ortamın çalışılabilir seviyelerde temiz olmasını sağlayan ürünlerdir.

Kuyumcu atölyelerinde altın ve gümüş gibi değerli olan madenlerin işlenmesi aşamasında kopan parçalar ortama dağılmaktadır. Özellikle işlemin yapıldı tezgâh altında biriken parçacıkların ayakkabı tabana yapışarak dışarı çıkmasına engel olmak amacıyla plastik yer ızgarası olarak da adlandırılan yer ramatlıkları atölye zeminine döşenir.

Yer Ramatlık Çeşitleri

Alex Makina bünyesinde aradığınız tüm kuyum makina malzemelerini bulabilir ve size özel fiyatlardan hemen sipariş verebilirsiniz. Kuyumculuk atölyelerin de kullanılan ve baş ürünlerden biri olan yer ramatlık ihtiyacınız varsa doğru yerdesiniz. Kaliteli malzeme kullanılarak üretilen kuyumcu yer ızgarası modellerimiz arasından seçim yaparak sizde atölyelerinizde beğeni ile kullanmaya başlayabilirsiniz.


Yer Ramatlık Modelleri

Satışını yapmış olduğumuz yer ramatlık modelleri ve detayları aşağıda olduğu gibidir:

1.Plastik Ramatlık 25 x 25 cm

Bu ramatlık modelleri kırılmaz plastikten üretilmiştir. Birbirine geçme özelliği olan ramatlıklar kolay kurulur ve sökülür.

Satışını yaptığımız ürünümüz ve fiyatı aşağıda olduğu gibidir:

 

  • Plastik Ramatlık 25 x 25 cm

2.Plastik Ramatlık 30 x 30 cm

Bu ramatlık modellerimiz de kırılmaz plastikten üretilmiştir. Birbirine geçme özelliği olan ramatlıklar kolay kurulur ve sökülmesi kolaydır.

Satışını yaptığımız ürünümüz ve fiyatı aşağıda olduğu gibidir:

 

  • Plastik Ramatlık 30 x 30 cm

3.Plastik Ramatlık 50 x 50 cm

50 x 50 cm ramatlık modellerimiz de birbirine geçme özelliği olan ramatlık modelleridir. Kolay kurulur ve sökülmesi kolaydır. Ayrıca kırılmaz plastikten üretilmiştir.

Satışını yaptığımız ürünümüz ve fiyatı aşağıda olduğu gibidir:

 

  • Plastik Ramatlık 50 x 50 cm

4.Plastik Ramatlık Sık 50 x 50 cm

Sık 50 x 50 cm ramatlıklarımız da kırılmaz plastikten üretilmiştir. Birbirine geçme özelliği olan ramatlıklar kolay kurulur ve sökülür.

Satışını yaptığımız ürünümüz ve fiyatı aşağıda olduğu gibidir:

 

  • Plastik Ramatlık Sık 50 x 50 cm

Yer Ramatlık Seçimi

Yer ramatlık seçimi aşamasında ihtiyacınız olan ölçülere sahip olan ürünü bulmak kimi zaman oldukça zor olabilir. Alex Makina da aradığınız her türlü kuyum malzemesini bulabilir ve garantimiz altında size özel fiyatlardan hemen satın alabilirsiniz. Bünyemizde yer alan yer ramatlık çeşitlerini ve özelliklerini görmek için 

Yer Ramatlık Fiyatları

Yer ramatlık fiyatları marka ya da kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Plastik yer ızgarası ya da plastik yer karosu olarak adlandırılan yer ramatlık çeşitleri fiyatları ve özellikleri konusunda merak ettiklerinizi internet sayfamızda bulabilir veya firmamızı arayarak müşteri temsilcilerimizden detayları bilgileri alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular:
Kuyumculuk sektöründe yoğun olarak kullanılan ve olmazsa olmazların başında gelen ramatlıklar hakkında merak edilen ve sıkça sorulan soru ve cevabı aşağıda olduğu gibidir:

  • Ramatçı Ne Demek?

Kuyumculuk sektöründe altın işlenirken havaya, suya ya da toza karışan parçacıkların geri dönüşümünü sağlamak işlemine ramat işlemi, bu işi meslek haline getirerek para kazananlara da ramatçı adı verilmektedir.

 

 

 

 



Ürünlerimiz Ve Hizmetlerimiz Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Bize Ulaşın!